
Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den Zayıflatan Örnek Ketojenik Diyet Listesi
Daha çok yağ tüketimine dayalı olan ve karbonhidrat sınırlamasıyla uygulanan diyet tipine Ketojenik diyet denir. İlk defa 1920’lerde epilepsi tedavisi için uygulanmaya başlanan Ketojenik diyet, epilepsi ilaçlarının bulunmasıyla birlikte rafa kaldırılmıştır. 1990-2000 yılları arasında kanser tedavisi için alternatif olarak tekrar revaç bulan Ketojenik diyet, giderek yaygınlaşmış ve hızlı kilo vermek isteyen birçok insanın tercihi haline gelmiştir.
Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den Ketojenik Diyet Listesi
Sabah Uyanınca
1 bardak su + 2 tam ceviz
Kahvaltı
Yağda Yumurta
Normal Beyaz Peynir
15 Adet Çiğ Badem
Yeşillik
Ara öğün
10 Adet Tuzsuz Fıstık
Öğlen
1 Porsiyon Köfte / Et Izgara
Bol Salata
1 Kase Yağlı Yoğurt
Ara öğün
1 Bardak Yağlı Süt
Akşam
1 Porsiyon Sebze Yemeği
Bol Salata
1 Kase Yağlı Yoğurt
Gece Ara Öğün
1 Porsiyon Meyve
En Kolay Ketojenik Diyet Listesi
SABAH: 2 yumurtalı omlet, 2 adet hindi füme, 1 yemek kaşığı kaymak, Sotelenmiş mantar.
ÖĞLE: 150 gr ızgara balık, ¼ avokado, Yeşil salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ile)
ARA ÖĞÜN: 15 adet yer fıstığı, 1 fincan filtre kahve
AKŞAM: 120 gr tavuk ızgara, 4 kaşık yoğurt, Yeşil salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ile)
Ketojenik Diyet Listesinin Sağlığa Zararları Nelerdir?
Yanlış uygulanan Ketojenik diyet kişinin olumsuz durumlar yaşamasına sebep olabilir. Bilhassa kısa zamanda çok fazla kilo vermeyi amaçlayanlar ve tamamen karbonhidrattan yoksun bir şekilde beslenenler daha tehlikeli bir tablo ile karşılaşabilir. Ketojenik diyetin yan etkileri;
Asabiyet, baş ağrısı, cilt kuruluğu, ciltte döküntü, mide bulantıları, halsizlik, saç dökülmesi, baş dönmesi ve konsantrasyon bozukluğudur.
Sınırlı karbonhidrat ve aşırı protein tüketimi, vitamin ve mineral eksikliğini beraberinde getirir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri alınamadığında ise, yukarıdaki belirtiler dahil çeşitli sağlık sorunları meydana gelir.
Ketojenik diyet birtakım hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmak veya kilo vermek amacıyla uygulansa da doğru uygulanmadığı takdirde sağlıklı bireylerin yaşamını tehdit eder, mevcut hastalıkların daha da ağırlaşmasına yol açabilir.
Ketojenik diyet mutlaka bir uzman takibinde uygulanmalıdır. Bu diyet sırasında her gün bol su tüketmeye özen göstermek şarttır. Vücuda alınan günlük su miktarı 2-3 litreden az olmamalıdır.