top of page
Ara

D Vitamini 🌞

D vitamini, yağda çözünebilen, karaciğerde ve yağ dokuda depolanan bir vitamindir. D vitaminin vücudumuzda aktif hale gelmesi için güneş ışınları cilde temas eder ve deride bulunan kolesterol D vitamini sentezler. Bu nedenle en iyi D vitamini kaynağı güneştir. Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, karaciğer, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırganotu, yulaf gibi besinler de diğer D vitamini kaynaklarıdır.


Günlük alınması gereken D vitamini miktarı 800 - 1000 ünitedir. Yeterli D vitamininin alınması için yüz, kol ve ellerin günde 15-20 dakika güneşte kalması yeterlidir.

D vitamini eksikliği çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bunlar: genel vücut ağrısı, yorgunluk, kemik ağrısı, kuvvet kaybı, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, eklemlerde ve parmaklarda ağrı, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtilerdir.


D vitamini, vücutta kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle güçlü kemikler, kas ve diş sağlığı için D vitaminine ihtiyaç duyarız. Yeterli D vitamini alımı kas ağrılarını, kemik ağrılarını, kronik yorgunluğu ve osteoporozu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcıdır. Aynı zamanda D vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyon görmesinde ve birçok hastalığa karşı koruyucu özellik göstermede vücudumuz için hayati role sahiptir. Bu nedenle D vitamini astım, romatoid artrit, Tip 1 diyabet, Crohn hastalığı ve Multiple Skleroz gibi immun bozuklukların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilmektedir. D vitamini pankreasta insulin üreten hücrelerden insulin sentezini uyardığı için tip 2 diyabetin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilmektedir.

D vitamini, Corona virüse karşı doğrudan bir çözüm olmamakla birlikte virüs ile savaşma mekanizması olarak solunum sisteminin direncini güçlendirir ve enfeksiyonların da şiddetini azaltmaktadır.

Ayrıca D vitamini kişilerin ruhsal durumunu etkileyerek depresyon gibi ruhsal bozukluklarında olumlu etkiler göstermektedir.


D vitaminini biz vitamin olarak kabul etsek de vücutta sentezlenebilmesi ve kandaki düzeyine göre sentezinin azalıp artması nedeniyle hormon olma özelliğini de taşımaktadır.


Bol güneşli günler 🌞🌞

bezelye yumurta d vitamini

bottom of page