Fazla kilolara esir olmayın! Besinlerle alınan enerjiler insan vücuduna girdikten sonra yakılamazsa, yağ dokusu olarak birikirtirilir ve obeziteye sebep olur. Obezite sizin için tehlike haline gelmeden önleminizi mutlaka alın. Aksi durumda fazla kilolar tüm hayatınızı alt üst edecek hastalıkları peşinizden getirecek ve sağlığınızı ciddi anlamda tehdit edecektir.
Fazla Kiloların Zararları ve Sebep Olduğu Bazı Hastalıklar; 1) Kalp sisteminde; hipertansiyon, pulmoner emboli, koroner damar hastalıkları 2) Solunum sisteminde; astım, uykuda nefesin 8-10 saniye kadar durması, uyku apnesi rahatsızlığı 3) Nörolojik sistemde; inme, idiyopatik intra kranial hipertansiyon 4) Endokrin sistemde; metabolik sendrom, tip 2 diyabet, adetten kesilme, polikistik yumurtalık sendromu 5) Kas iskelet sisteminde; bel ağrıları, osteoartirit, hareketlilikte azalma, ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı 6) Deri üzerine etkileri; Selülit, sivilceler, kollarda deri renginde değişim 7) Gastrointestinal sistem; alkole bağımlı olmayan karaciğer yağlanması, fıtık, kolon kanseri 8) Genital ve üriter sistem; göğüs ve uterus kanseri, obeziteye bağlı idrar yolları enfeksiyonu
Bel Çevresi Kalınlığı Hastalık Belirtisi!
Bel çevresi kalınlığı sağlığımız hakkında bize çok önemli bilgiler verir. Bu yüzden bel çevresi ölçümünün takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü bel çevresindeki kalınlığın artışı diyabet ve kalp hastalıklarının temel belirleyicisidir.
Bel çevresi kalça kemiğinin bittiği yerden ölçülür. Ölçünün kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm’nin üzerinde olması hastalıklara yakalanma riskinin arttığını gösterir.
İdeal kilo nasıl hesaplanır ?

Aslında aynada vücudunuza baktığınızda kilo aldığınızı kolayca anlayabilirsiniz. Bel çevreniz genişlemeye, bacaklarınız kalınlaşmaya, vücut hatlarınız bozulmaya başlar ve zamanla istediğiniz kıyafetlere giremez hale gelirsiniz. Ancak günlük hayatta kendinize sık sık söylediğiniz “Ben kilo aldım” sözünü bilimsel bir tarifle açıklamak ve anlamak mümkün. Bu aynı zamanda “Kime kilolu denir?” sorusunun da cevabını anlamamıza yardımcı olacaktır.
Obezlik ve obezite derecesi vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplaması ile şöyle öğrenilir: Kişinin kilogram cinsinden tartıda ölçülen kilosu, boyunun metre cinsinden karesine bölünür. Yani kişi, 170 cm boyundaysa ve 70 kiloysa: 70 kg /1,7 m2 olarak hesaplanınca çıkan sonuç: 24.22 olur. Kişinin VKİ’si 18,5-25 arasındaysa ideal kiloda, 25-30 arasındaysa fazla kilolu demektir. 30-40 arasındaysa obez olarak kabul edilir. VKİ, 40’ın üzerindeyse morbid obez olarak adlandırılır. VKİ 18,5’in altındaysa, zayıf kabul edilir ve bu kişiler tıpkı obezler gibi ciddi sağlık kontrolünden geçmelidirler.
(İnternet sitemiz üzerinden "Hesaplama Araçları" sekmesinden Vücut Kitle İndeksinizi ücretsiz bir şekilde hesaplayabilirsiniz.) https://www.diyetuzmanim.com/hesaplama-araclari
Kilo verme ile kontrol altına alınabilen bu hastalıkların sayısı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. İdeal kilo oranını koruyarak ve sağlıklı beslenerek yukarıda saydığımız hastalıklardan uzak durabilirsiniz. Ancak sıkça yapılan yanlışlardan bir diğeri ise hızlı kilo vermek için kimyasallara (ilaç), çaylara ve bilinçsiz diyetlere başvurulmaktır. Bilinçsizce ve kesinlikle tavsiye edilmeyen bu hatalar yapılarak kilo veremezsiniz. Aksine gelecek daha büyük hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Fazla kilolar ve sebep olduğu hastalıklardan uzak durmanın en sağlıklı ve etkili yolu, sağlıklı beslenme ve sağlıklı diyettir. Hastalıklarınıza Siz Sebep Olmayın, Sağlıkla Yaşayın.