top of page
Ara

PEPTİK ÜLSER VE BESLENME TEDAVİSİ

Mide ülseri veya peptik ülser beslenmemiz sırasında bizi oldukça zorlayan, yediklerimize dikkat etmemiz gereken, eğer dikkat etmezsek midede ağrı, ezilme, kazınma veya yanma, ağrı ile kusma veya bulantı gibi sonuçlara sebebiyet veren bir sindirim sistemi hastalığıdır. Sindirim sisteminde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağındaki mukozanın mide asidi, sindirim enzimleri veya ilaçlarla hasar alması sonucunda görülen derin yaralara ülser veya peptik ülser denir. Peptik ülser erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.

Peptik Ülserde Beslenme Önerileri

  • Yemek yeme zamanlarının düzensizliği, uzun süre aç kalma, çabuk yemek yeme, birden aşırı yemek yeme, yorgun, üzüntülü, sinirli iken yemek yeme gibi durumlar mide fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. İyi çiğneme bol mukus ve tükürük salgılanmasına neden olur ve böylece mide asidine karşı mukozayı korur. Ayrıca iyi çiğnenen besinin mekanik etkisi de az olmaktadır.

  • Araştırmalara göre stresli bireylerde peptik ülser oluşumunun daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

  • Yemekler ve içecekler mide zarını irrite ettiği için çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.

  • Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olduğu için diyet posası yeterli olmalıdır. Ancak fazlalığı ise mideyi rahatsız edebilir. (Bundan dolayı listenizde yeterli miktarda sebze-meyve ve tam tahıllı besinler bulunmaktadır)

  • Yağların mide asit salgısını azaltıcı özelliği vardır. Ancak diyet yağının artırılması başka hastalıklara sebep olabileceğinden ve özellikle sizin trigliserit düzeyiniz normalde yüksek olduğundan sağlıklı yağlar kullanmaya çok dikkat edelim.

  • Şeker ve şekerli besinler pirozise (göğüs kemiği arkasındaki yanma hissi) neden olduğu için tüketimi sakıncalıdır.


Peptik Ülserde Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Besinler


SÜT: Bazı araştırma sonuçlarına göre bazı bireylerde süt şekerine (laktoz) karşı intolerans görülmekte, karın ağrısı, gaz ve diyare oluştuğu aynı zamanda mide asit salgısını arttırdığı görülmektedir. O yüzden süt normal miktarda içilmeli, listenizde de olduğu gibi 1/2 su bardağı/günde ve yanında bir başka besinle tüketilmelidir. Sütün etkisi kişiye göre değişmekte olup, laktoz rahatsız ettiğinde laktozsuz süt ürünleri kullanılmalıdır. Eğer rahatsızlık devam ederse tüketiminiz kesmemiz gerekir.


TUZ: Tuz mide zarını olumsuz yönde etkilediği için normal oranda tüketilmeli, tuzlanmış, salamura besinler azaltılmalıdır. Nedir bu besinler? Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, turşu, salça, tuzlu kuruyemişler, konserveler, zeytin (kahvaltınızdaki zeytini tuzsuz tercih etmelisiniz), tereyağı


BAHARATLAR: Acı baharatlar mide zarında ödeme ve harabiyete neden olabilmektir. Eğer midedeki yara aktifse baharatların etkisi daha fazla görülmektedir. Bu nedenle acı baharatlardan sakınılmalıdır.


KAHVE: Kafein mide asidini artırıcı özelliğe sahiptir ve sindirim güçlüğüne sebep olabilir. Bu nedenle çay, kahve tüketimi azaltılmalıdır.


ALKOL: Alkol, mide zarı direncini azaltır ve yine asit salınımını uyarır. Bu nedenle alkol tüketilmemelidir.


ASİTLİ MEYVE SULARI: Hazımsızlık ve reflüye sebep olabileceğinden dikkatli içilmelidir.



Dyt. Nazlı

bottom of page