Zayıflama kürleri, detoks suları, yağ yakan çay ve yoğurt tarifleri… Her birimiz zayıflama sürecinde illa ki bu gıdalardan medet ummuş ve sonucunda hüsran içinde kendimizi bulmuşuzdur. Peki işin altında yatan ve gerçekten yağ yakımını hızlandıran besinler var mı?
Vücudumuza enerji sağlayan 3 besin grubu bulunmaktadır. Karbonhidrat, protein ve yağ. Sağlıklı bir beslenme örüntüsünde tüm bu grupların yeterli miktarda alınması gerekir ki vücutta herhangi bir hastalık veya eksiklik oluşmasın. Vücuttaki yağ yakımı sadece bize uygun planlanmış bir diyetle ve bizim için oluşturulan kalori açığıyla gerçekleşir. Beslenmemize ek olarak gün içerisinde faaliyette bulunduğumuz fiziksel aktivitelerimiz de zayıflama sürecinde bize yardımcı olabilir. Peki bu yağ yakıcı besinler bu süreçte bize gerçekten yardımcı olabilir mi? Kanıtlanmış herhangi faydaları var mıdır? Birlikte bir göz atmakta fayda var.

YAĞ YAKAN EFSANELER
İyi haber! Bilimsel çalışmalara göre bazı besinler, metabolizmayı gerçekten hızlandırarak termogenezi arttırır ve ağırlık kaybının oluşmasını destekler. Ancak bunlar tabi ki ‘şimdi ben bu hamburgeri yiyeyim zaten gece yatmadan biberli yoğurt yerim ve aldığım bütün kaloriyi yakarım’ düşüncesini destekleyecek kadar güçlü silahlar değil. Yani porsiyon kontrolü sağlanmadığı takdirde hiçbir gıda zayıflamada mucize haline gelmiyor. Zayıflamak için en güçlü 2 silah hala kalori açığı ve hareket! Ama ne tüketirsek daha fazla metabolizmamızı destekleriz bir bakalım.
KIRMIZI BİBER Kırmızı biberin yağ yakıcı etkisi içindeki kapsaisin adlı maddeden geliyor. Kapsaisin yemek sonrasında tokluk sağlayarak vücut sıcaklığınızı yükseltir ve daha hızlı ve etkili yağ yakmanızı destekleyebilir. Yürütülen çeşitli çalışmalara göre kırmızı biber gibi baharatlar kalori yakımını %8 arttırabiliyor. Peki kapsaisin nedir?
Kapsaisin aslında kırmızı bibere acı özelliğini veren maddedir. Acı biberde bulunan kapsaisin, ağrılı iltihap, romatoid artrit, alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere birçok alanda kullanılabilir. Ayrıca, kapsaisinin etkili bir anti-kanser ajanı olduğu da kanıtlanmıştır. Yoğurtlara kattığınız kırmızı biber evet gerçekten metabolizmayı hızlandırıyor gibi gözüküyor. Ama yoğurttan aldığımız kaloriyi yakmaya anca yeter gibi duruyor. :)
YEŞİL ÇAY Antioksidan ve antikarsejenik etkilere sahip yeşil çay içerisindeki “Kateşin veya epigallokateşin gallat (EGCG)” etken maddeleri yağ depolanmasına engel olan ve vücutta yağ yakım hızını arttırmaya yardımcı olan maddelerdir. Yapılan çalışmalara göre kilo verme ve kilo koruma dönemlerinde düzenli tüketilen yeşil çay ağırlık kaybında oldukça faydalı. Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg arsında polifenol bulunduğuna göre günlük yeşil çay önerilerinin 2-3 kupa olması gerektiğini söylemek mümkün. :)
TARÇIN Tarçın, içerisinde bulunan “sinamaldehit” etken maddesi sayesinde mide-bağırsak hareketlerini hızlandırarak metabolizmaya olumlu yönde etkiliyor. Kan şekerini dengede tuttuğu için insülin hormonunun daha az salgılanmasını sağlar ve bu yolla kan şekerini dengede tutarak açlık krizlerini önler.
ZENCEFİL Yapılan çalışmalara göre zencefil yüksek yağlı diyetlerde işimize çok yarıyor. Günde düzenli olarak 25-50 mg zencefil tüketimi kan lipitlerini ve vücut yağlarını düşürüyor.
SİRKE Sirke doygunluk hissini arttırarak insülin seviyelerinde olumlu etkilere sebep olur. Ancak asiditesi yüksek bir besin olduğu için mide asit seviyesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kafaya göre tüketimi kesinlikle doğru değil.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitlerini (MCT) içerir. Orta zincirli yağ asitleri genelinde metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca uzun süre tokluk sağlar ve enerji harcamasını arttırır. Yani içtiğimiz hindistan cevizli Türk kahveleri boşa gitmiyor, bu çok iyi haber :)
YUMURTA Yumurta hiç tartışmasız anne sütünden sonra en iyi protein kaynağı. İçeriğinde B grubu vitaminlerinden biri olarak kabul edilen kolin bulunmakta. Kolin, yağların vücutta depolanmasını azaltarak enerji harcamasını artırıyor. Sabah kahvaltılarımızın olmazsa olmazı yumurta demek ki gerçekten de hem protein içeriğiyle tok tutuyor hem de kolin içeriğiyle yağ depolarını azaltıyor.
SÜT ÜRÜNLERİ İçinde bulunanan CLA (Conjugated Linoleıc Acid) yağ yakımına yardımcı oluyor. Ayrıca süt ürünlerinin bileşiğindeki protein ve yağ oranları yağ yakımına destek olabilir.
Görüldüğü üzere hiçbir besin mucizevi değil. Normal tüketimlerimize devam edersek, baharatlarımızı kullanır, kahvaltılarımızdan yumurtamızı eksik etmezsek garip zayıflama çayları tüketmemize gerek kalmaz. :) O halde hatırlatalım. Sağlıklı beslenme düzeni = Sağlıklı kilo verme süreci. Sağlıklı günler.
Dyt. Beyza E.