top of page
Ara

Yazın Favori Meyvesi Karpuz

Güncelleme tarihi: 17 Kas 2020

Yazın sıcak ve bunaltıcı günlerinde serinlemek için sıklıkla karpuzu tercih ederiz. Karpuz içeriğindeki su, lif ve zengin vitamin-mineraller ile yazın favori meyvemiz. Karpuzla vücudumuza A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, karotenoidlerden likopen, antioksidanlar ve aminoasitleri almaktayız.

100 gram karpuz yaklaşık 30 kaloridir. Karpuzun bir porsiyonu 200 gramlık ince bir dilimdir. 1porsiyon karpuz 16 g karbonhidrat, 1,2 g protein içerir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karpuz, günlük C vit gereksiniminin %14’ünü, A vit gereksiniminin %12’sini, potasyumun %3’ünü, magnezyumun %2’sini ve çeşitli B vitaminlerinin %2’sini karşılar.

Karpuzun faydaları:

🍉 Su oranı yüksek olan karpuz yaz aylarında sıvı-elektrolit dengesini sağlamamıza yardımcı olur.

🍉 Karpuz suyu sindirimi düzenler ve toksinleri idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar ve böbrek sağlığını korur.

🍉 Karpuzda bol miktarda bulunan A vitamini cildi nemlendirip saçları korurken göz sağlığında oldukça etkilidir.

🍉 Potasyum ve magnezyum kaynağı olması bakımından karpuz, kan basıncı üzerinde olumlu etki gösterir. Kalp sağlığını korur.

🍉 İyi derecede C vitamini içeriği ile antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. İçerdiği likopen sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu da engeller. 

🍉 Aynı zamanda likopen, kalp-damar ve kemik sağlığı için de oldukça önemlidir.

🍉 Karpuz yüksek oranda lif içeriğiyle uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.

Lif sayesinde kabızlığı giderici ve mide sağlığını koruyucu etki gösterir.

🍉 Karpuzun içeriğindeki sitrulin kan akışını düzenler, dolaşımı iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu sayede kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.

🍉 İçeriğindeki potasyum ile kas ve sinir sağlığını korur.

❗️Karpuz yağ ve kolesterol bakımından sıfır içeriğe sahipken şeker bakımından oldukça zengindir. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Karpuz tüketilirken porsiyon kontrolü yapılmalıdır.

‼️Karpuzu peynirle beraber tüketmeyi seviyoruz. Peki bunun bize faydası ne olabilir? Karpuz, glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. Yani kan şekerini hızlı yükseltir. Karpuz gibi glisemik indeksi yüksek besinleri proteinlerle beraber tüketmekse kan şekerinin ani yükselmesine engel olur.




bottom of page