top of page
Ara

Diyet, Diyetisyen, Beslenme Üçlüsü!

Güncelleme tarihi: 4 Eki 2020

Diyetin Doğrusu Nedir?

Diyet yaygın kullanımının aksine zayıflama ya da yasaklama demek değildir. Diyet, hayat boyu sürdürülebilir, vücudun ihtiyacına göre kişiye özel olan, sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimidir.

Kişilerin boyuna, kilosuna, yaşam biçimine, kan değerlerine ve sosyokültürel durumlarına özel olan sağlıklı beslenme planıdır.

Diyetisyen Kime Denir?

Diyetisyen, kişilerin sağlık durumuna, hastalıklarına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve tedavilerine uygun olarak besin ögesi gereksinimlerini belirleyen, diyet tedavilerini ve beslenme eğitimlerini düzenleyen sağlık uzmanıdır.

Beslenme Nedir?

Beslenme, büyüme ve gelişmenin sağlanması, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Beslenmenin amacı, bireylerin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumlarına göre gereksinimi olan enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli almasıdır.

Yaşamın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli olan besin ögelerinin ve enerjinin yeterli düzeyde alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına “Yeterli ve Dengeli Beslenme” denir. Sağlığımızın korunması ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Beslenme biliminin ortaya koyduğu bulgulara göre yeterli ve dengeli beslenme ile raşitizm, pellegra, skorbüt ve basit guatr gibi hastalıklar önlenebilmektedir.

Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler:

- Sağlam ve sağlıklı görünüşe sahiptir,

- Hareketli ve esnek bir bedenleri vardır,

- Canlı ve parlak saçlara ve pürüzsüz bir cilde,

- Kuvvetli kaslara,

- Güçlü bağışıklık sistemine sahiptir.

Vücudun gereksinimi olan besin ögeleri, gerekli düzeylerde alınamadığında, gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme engellenir, sağlığımız olumsuz etkilenir. Bu duruma ise “Yetersiz ve Dengesiz Beslenme” denir. Vücuda fazla alınan bazı ögeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlığımız için zararlıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme özellikle büyüme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar ve ağır işlerde çalışan işçiler için önemli bir risk faktörüdür.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenen Kişiler:

- Sağlıksız bir genel görünüş,

- Hareketleri ağır ve isteksiz,

- Kuru ve sağlıksız bir cilt yapısına,

- Zayıf bir bağışıklık sistemine,

- İştahsız ve yorgun bir yapıya sahiptir.



bottom of page