top of page
Ara

Tatlı Kriziyle Başınız Dertte Mi?

Çoğu insanın diyetini bozmasının asıl nedeni olan tatlı krizlerinin sebebi ne? Ne kadar baş edebiliyoruz ? Haydi gelin bu soruları birlikte cevaplandıralım.


Yasaklar insanları daha çok yemeye teşvik eder. Diyetlerimizden kontrolsüz şekilde çıkardığımız karbonhidratlar vücudumuzda bir takım psikolojik etkilere sebep olabilir. Bu etkilerden ilki bireyde öğün sonrası veya çay kahvenin yanında tatlı yeme alışkanlığının olmasıdır. Vücut alıştığı şeyleri tekrar etmeyi sever. Bu yüzden de bu alışkanlığı sürdürmek için her çay içtiğinde yanında bir kurabiye arıyor olabilirsin.

Diğer bir sebep ise tatlıyı tamamen mutlu olmak için bir yol olarak görmektir. Örneğin gün içinde yediğimiz bir pasta günün kalan kısmında modumuzu etkiliyorsa ve günümüzü şekillendirebiliyorsa o pastaya çok anlam yüklüyoruz demektir. Bu aslında duygusal açlık dediğimiz psikofizyolojik bir olaydır. Bunun tek çözüm yolu mutlu olmak için pastanın tek alternatif olmadığını fark etmek ve daha farklı ilgi alanlarına yönelmektir.


Tatlı krizleri tüm bu psikolojik nedenler dışında fizyolojik nedenlerden dolayı da yaşanabilir. Bu metabolik sebeplerin en önemlisi insülin direncidir. İnsülin direnci sık sık yemek yeme isteği, doygunluk hissinin geç oluşması, tatlı tüketme isteğinde veya kiloda artış olarak kendini bize gösterir. Eğer önü alınmazsa tip 2 diyabet hastalığı dediğimiz şeker hastalığına sebep olabilir.



Peki tatlı krizleriyle başa çıkabilmek için hangi yolları izlemeliyiz?

1. İlk olarak böyle bir durumda dikkatimizi farklı bir yöne dağıtmalıyız. Çünkü sürekli tatlı düşünmek insanı diğer tatlıları da tüketmeye yönlendirir.

2. Tatlı krizlerini önlemenin en önemli yolu kan şekeri dengesini sağlamaktır. Fazla salgılanan hormonlar bu isteğin gittikçe artmasıyla sonuçlanır. Bu nedenle ara öğün tüketimi çok önemlidir.

3. Ara öğünlerde kuru meyve + ceviz veya meyve + tarçın gibi kombinlerle bu istekleri baskılayabiliriz. Unutma ki tarçın ve yağlı tohumlar kan şekerini çok güzel dengeler.

4. Bitki çayı tüketimini arttırmak çay kahve gibi bizi farkında olmadan tatlıya yönelten alışkanlıklarımızı değiştirmemizi sağlayabilir.

5. Özellikle tarçın, muskat, karanfil, kakule ve zencefil gibi baharatlar tat duyularını uyararak şeker isteğini azaltır.

6. Bağırsak sağlığı hormon dengesinde çok önemlidir. Bağırsak sağlığını sağlamak için ise dengeli bir beslenme örüntüsünün oluşturulması şart.

7. Uykusuzluk gün içerisinde enerji düşüklüğüne sebep olacağı için tatlı gıdalara daha çok yönelmemizle sonuçlanır. Bu nedenle her gün 7-8 saat uyku çok önemlidir.

İsteyince her şey mümkün eğer bu istekleri bastırmak istiyor ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak istiyorsanız haydi şimdi tam sırası!

Sağlıklı günler.


Dyt. Beyza E.

bottom of page